Isolatiematerialen moeten hun functie blijvend goed vervullen. De kwaliteit van het materiaal kan door ondeskundigheid, een foutieve verwerking of door invloeden van buitenaf (mechanische belasting, vocht etc.) sterk afnemen. Een juiste keuze van het isolatie-materiaal speelt daarom een zeer belangrijke rol.
Vocht
Vocht door regen, maar ook bouwvocht, is slecht voor het gebouw en de bewoners. Als het isolatiemateriaal vochtig wordt kan de isolatiewaarde snel teruglopen. Een materiaal met een open structuur, zoals glas- en steenwol, is hier gevoeliger voor dan een gesloten kunststofschuim, zoals EPS of PUR. Ook zal de verwerking van een nat en slap materiaal de prestaties negatief beïnvloeden.
Bron: BDA – rapport 0139-B-04
Minerale wol neemt beduidend meer vocht op dan PUR en EPS. Dit heeft grote invloed op de isolatiewaarde.
* De warmteweerstand in m2 K/W. Hoe hoger deze waarde is hoe beter het isolerend vermogen. Bron: BDA – rapport 0139-B-04
Bij vochtopname is het isolerend vermogen bij minerale wol na 2 dagen gehalveerd. Bij PUR is deze met ruim 22% afgenomen. Bij EPS heeft het vocht zelfs na 2 weken nauwelijks invloed op de isolatiewaarde.
Steenwol, een geliefd materiaal in de tuinbouwsector vanwege de goede vochtopname.
In een Duits vaktijdschrift voor dakdekkers (Bron: Das Dachdecker Handwerk 18.2008) geeft de fabrikant Rockwool aan wat de beperking van minerale wol is. Bij een onderzocht project is door lekkage de minerale wol zo vochtig geworden dat er van een goed isolerend vermogen geen sprake meer is, aldus de fabrikant.
Rockwool: “Door lekkages is de isolatie nat geworden. Een goede isolerende prestatie is niet meer gegarandeerd”.
Bij kans op vochtintreding is het vanuit isolatietechnisch oogpunt verstandig om te kiezen voor kunststof-isolatie zoals EPS of PUR en het gebruik van open vezelmaterialen zoals glas- en steenwol te vermijden.